Araştırmacılar, tartrazin boyasının kullanıldığı yeni bir yöntem sayesinde canlı organizmaların iç yapılarını daha net bir şekilde gözlemlemenin mümkün olabileceğini keşfettiler.
Araştırmacılar, tartrazin adı verilen gıda boyasını kullanarak iç organları daha net bir şekilde gözlemlemek için bir yöntem geliştirdiler. Tartrazin, belirli dalga boylarındaki ışığı emerek çevredeki sıvının kırılma indeksini değiştiriyor ve böylece ışığın dokulardan yansıyıp geçmesini sağlıyor. Bu sayede daha net görüntüler elde edilebiliyor.
Stanford Üniversitesi’nden bir bilim insanı olan Guosong Hong, bu teknolojinin damarların daha net görünmesini sağlayarak kan alımını kolaylaştırabileceğini, lazerle dövme silme işlemini basitleştirebileceğini ve kanserlerin erken teşhisi ve tedavisine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, tartrazin boyasının biyouyumlu olduğu ve canlı organizmalar için güvenli olduğu da vurgulanıyor.
Yöntemin fareler üzerinde başarılı olduğu gözlemlense de insan derisinin fare derisinden 10 kat daha kalın olması nedeniyle, insanlar üzerindeki etkileri henüz belirsizdir. Bu konuda daha fazla araştırmanın yapılması planlanıyor.
Bu önemli çalışma, Science dergisinde yayımlandı ve gelecekte tıp alanında çeşitli uygulamalara ilham verebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.