Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), dijital dünyadaki güvenlik açısından stratejik önem taşıyor. Merkez, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi konularda çok yönlü çalışmalar yürütüyor.
USOM bünyesinde geçen yıl 2.205 olan Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısının, bu yıl sonunda 2.300’e, gelecek yıl ise 2.310’a çıkarılması hedefleniyor. Uzman personel sayısının da geçen seneye göre artarak bu yıl sonunda 8.300’e ulaşması beklenirken, gelecek yıl 8.350’ye çıkarılması planlanıyor.
USOM tarafından her gün 17 milyon IP adresi taranarak siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alınıyor. Merkez, 422 büyük saldırıyı ve 11 milyon zararlı erişim isteğini engelliyor. Geçen yıl 140 bin büyük saldırının önlenmesiyle, bu yıl zararlı bağlantı sayısının 85 bine düşeceği öngörülüyor.
USOM, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle siber savunma konusunda iş birliği yapıyor. Ayrıca, yerli ve milli projeler olan AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA gibi projeler ile zararlı içerikler engelleniyor ve siber güvenlik alanında önemli adımlar atılıyor.
Siber güvenlik alanındaki uzmanların yetiştirilmesi için FETİH Projesi kapsamında uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı oluşturularak, katılımcılara gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yapma fırsatı sunuluyor. Bu sayede, ülkenin siber güvenliği daha da güçlendiriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.