Hazırlıkları 5 yıl önce başladı. Tüm elektroniği, yazılımı, mekaniği yerli olarak tasarlandı ve üretildi. Önce Akıncı İnsansız Hava Aracı’nın ilk prototipi gökyüzüyle buluştu. Sonra da ikinci prototip ilk kez havalandı.
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Akıncı TİHA, yani Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın ikinci prototipinin test uçuşunu tamamladığını duyurdu. 1 saat 2 dakika boyunca havada kalan Akıncı’nın görüntülerini paylaştı.
Akıncı havadan karaya taarruz ve hava savaşı füzesi atma kabiliyeti ile dikkat çekiyor. Ayrıca F-16 savaş uçaklarının taşıdığı 1 tonluk bombaları da taşıyacak olan akıncının, savaş uçaklarının yükünü büyük ölçüde azaltması bekleniyor.
Bayraktar Akıncı TİHA, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebiliyor. 5 buçuk ton kalkış ağırlığına ve bin 350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip akıncı 24 saat uçuş gerçekleştirebiliyor.
Farklı güçlere sahip 3 farklı motor opsiyonuyla görev yapacak yerli tarruzi İHA sistemi, taşıdığı elektronik destek sistemi, uydu haberleşme sistemleri, hava ve engel tespit radarları gibi gelişmiş faydalı yüklerle havalanacak. Ayrıca Türkiye’nin ilk savaş jeti olacak Milli Muharip Uçak’la birlikte görev yapabilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava gücünü arttıracak Akıncı, çok çekirdekli 6 yapay zeka bilgisayarıyla çalışacak. Sensörlerden ve üzerindeki kameralardan aldığı veri ve görüntüleri kaydedecek. Elindeki verileri işleyerek kendi kendine karar verebilecek.
Akıncı’da ASELSAN tarafından geliştirilen yerli radar kullanılacak. Bu sayede hava hedeflerini tespit edip, yerli hava savaşı mühimmatları Gökdoğan ve Bozdoğan ile hedeflerini etkisiz hale getirebilecek. Ayrıca havadan bombardıman görevi de icra edebilecek.
Yer sistemlerine bağımlı olmadan otomatik iniş kalkış yapabilen Bayraktar Akıncı TİHA, haberleşme menzili bulunmaksızın uydudan kontrol edilebilecek. Böylece çok uzun mesafelerde operasyon yapabilecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.