Makine, uzay ve havacılık, yazılım, mekatronik, elektrik ve elektronik mühendislerinden oluşan bir ekip, 2021’de insansız uçakların maliyet ve özelliklerini inceleyerek yük taşıma kapasiteli İHA üretmek için çalışmalar başlattı.
İlk etapta “Artos Teknoloji” adını verdikleri şirketi kuran mühendisler, hazırladıkları projeyle Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) destek almaya hak kazandı. Bu destekle atölyede bulut altı görevleri yapabilen benzinli modeli 10 saat uçabilen sabit kanatlı İHA’nın prototipini hazırladılar.
Yılda 80 İHA üretmeyi planlayan ekip, yurt dışına da ürün göndererek sektörde söz sahibi olmayı hedefliyor. Havacılık ve uzay mühendisi Ziya Demir Yusufoğlu, İHA’ları “art-v1 elektrikli” ve “art-v1 benzinli” olarak tasarladıklarını belirtti.
İHA’ları anlık istihbarat ihtiyacını karşılamaya yönelik ürettiklerini ifade eden Yusufoğlu, özel olarak tasarlanan çantalarında 3 dakikada kurulum yapılabileceğini ve kullanıcılara elektrikli ve benzinli seçenekler sunduklarını açıkladı. İniş-kalkış opsiyonları ve farklı arazi yapılarında kullanılabilme özellikleriyle dikkat çeken İHA’ların, elle fırlatma, fırlatma rampası ve bulunduğu yerden kalkış gibi özelliklere de sahip olduğu belirtildi.
Benzinli modelin 10 saat havada kalabildiği ve yaklaşık 4 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olduğu bilgisi paylaşılırken, elektrikli versiyonunun ise 5 saat uçabildiği belirtildi. Tüm uçuş testlerinin başarıyla tamamlandığı ve seri üretim aşamasına geçildiği vurgulandı. İHA’nın ekonomik, teknolojik ve dayanıklılık açısından büyük avantajları olduğu ve sektör standartlarına uygun olarak üretildiği belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.