Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, kahverengi kokarca zararlısının Türkiye’ye Uzak Doğu’dan çeşitli taşıma yollarıyla gelen istilacı bir tür olduğunu belirtti. Bu zararlı türün hızla ürediğine dikkat çeken Demir, Türkiye’de henüz doğal düşmanının olmaması nedeniyle zararlıyla mücadelede biyolojik ve kimyasal yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. İsmail Demir, zararlılarla mücadelede en etkili mikroorganizmaların mantarlar olduğunu düşündüklerini ifade etti. Kahverengi kokarcanın hortumlu ağız yapısıyla bitkilerin öz suyunu emerek beslendiğini belirten Demir, bu tür zararlılarla mücadelede mantarların sokucu-emici ağız yapısına sahip böcekler için en etkili olabilecek mikroorganizmalar olduğunu açıkladı.
Demir laboratuvar ortamında zararlılarla mücadele için mantar sporları ürettiklerini ve bu sporlarla yapılan denemelerde başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Mantar sporlarının böcekleri öldürmek için etkili olduğunu dile getiren Demir, bu sporları zararlılara bulaştırarak mantarların böcekleri enfekte etmesini sağladıklarını ifade etti.
Prof. Dr. İsmail Demir, kahverengi kokarca zararlısının bahçelerde yazın, kışın ise kışlaklarda yaşadığını ve çabuk çoğaldığını belirtirken, vatandaşlara zararlıları gördükleri yerde süpürerek imha etmeleri çağrısında bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.