2023 Yılında Türkiye’nin Siber Güvenliği İçin Atılan Adımlar
44 okunma

2023 Yılında Türkiye’nin Siber Güvenliği İçin Atılan Adımlar

ABONE OL
Eylül 12, 2024 16:15
2023 Yılında Türkiye’nin Siber Güvenliği İçin Atılan Adımlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

USOM’un Siber Güvenlik Faaliyetleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, Ulusal Siber Olay Müdahale Merkezi (USOM) ülke genelinde siber güvenliği artırmak için önemli çalışmalar yürütüyor. USOM, siber tehditleri engellemek ve kritik durumlarda müdahale etmek amacıyla alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri gerçekleştiriyor.

SOME’ler ve Güvenlik Uzmanları

Geçen yıl sonuna kadar 14 sektörel SOME ve 2 bin 205 kurumsal SOME ile görev yapan 7 bin 465 siber güvenlik uzmanı, ülkenin siber sahasını korumak adına çalıştı. Bu ekipler, kritik sektörlerdeki kurumları tehditlere karşı uyararak gerekli önlemleri almalarına yardımcı oldu.

Zararlı Bağlantıları Engelleme

2023’te USOM tarafından 104 binden fazla zararlı bağlantı tespit edildi ve bu bağlantılar engellenerek ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine karşı olası saldırılar önlendi.

Siber Güvenlik Bildirimleri ve Zafiyetler

Geçen yıl, 16 binden fazla siber güvenlik bildirimi yapılarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletilirken, zafiyetleri tespit edilen cihazlara ve sistemlere gerekli önlemler alındı.

Siber Güvenlik Eğitimleri

BTK Akademi ve USOM iş birliğiyle düzenlenen çevrim içi siber güvenlik eğitimlerine katılım 2023 sonunda 498 bini geçerken, SOME’ler için gerçekleştirilen eğitimlere 4 bin 621 kişi katıldı.

Ulusal ve Uluslararası İş Birlikleri

Türkiye, ulusal ve uluslararası düzeyde siber güvenlik alanında iş birlikleri ve tehdit istihbaratı paylaşımına devam ederek, siber tehdit taksonomisi oluşturulması ve siber olayların kritiklik seviyelerinin belirlenmesi çalışmalarını sürdürdü.

Önlemler ve Siber Tatbikatlar

Son olarak, USOM tarafından oluşturulan “Bireysel Siber Güvenlik Önlemleri” ve “Kurumsal Siber Güvenlik Önlemleri” rehber dokümanları yayımlanarak, ulusal siber tehdit taksonomisi oluşturulması ve siber olayların kritiklik seviyelerinin belirlenmesi çalışmaları yapıldı. Ayrıca, NATO ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası platformlarla ortak siber tatbikatlar gerçekleştirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.