Bilim İnsanları Çernobil Solucanlarının Radyasyona Dayanıklı Olduğunu Ortaya Çıkardı
53 okunma

Bilim İnsanları Çernobil Solucanlarının Radyasyona Dayanıklı Olduğunu Ortaya Çıkardı

ABONE OL
Mart 8, 2024 16:06
Bilim İnsanları Çernobil Solucanlarının Radyasyona Dayanıklı Olduğunu Ortaya Çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çernobil Solucanlarının Radyasyona Dayanıklılığı Şaşırtıcı Bulgu

1986 yılında meydana gelen Çernobil Nükleer Santrali felaketinin ardından geçen yıllarda bilim insanları dikkat çekici bir bulguya ulaştı. Çernobil Nükleer Santrali’nin yakınlarında yaşayan solucanların radyasyona bağışıklı olduğu ortaya çıktı.

Solucanlar 40 Yıldır İnceleniyor

Yaklaşık 40 yıldır fabrikanın 32 kilometrelik bölgesinde incelemeler yapan bilim insanları, New York Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Sophia Tintori önderliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Tintori, “Çernobil korkunç bir trajediye sahne oldu fakat biz halen bunun yerel nüfusa etkilerini bilmiyoruz. Bu bölgede yaşayan bazı türlerin radyasyona dirençli olduğunu biliyoruz. Bazıları aşırı derecede dayanıklı” ifadesini kullandı.

Solucanlar Evrim Geçiriyor

Bilim insanları, solucanların daha kısa yaşam ömrü olduğunu ve bu sayede farklı nesillerdeki solucanları detaylıca inceleyebildiklerini belirtti. Araştırmada yer alan bilim insanı Matthew Rockman, “Bu solucanlar her yerde yaşıyor ve hızlı yaşıyorlar, bu yüzden tipik bir omurgalı hala ayakkabılarını giyerken onlarca nesil evrim geçiriyorlar” dedi.

Çeşitli Solucan Türleriyle Karşılaştırma

NYU ekibi, Oscheius tipulae türünden 15 solucanın genetiğini ve evrimini analiz ederek, dünyanın çeşitli yerlerinden diğer beş nematod türüyle karşılaştırdı. Solucanlar radyasyona bağlı DNA hasarı göstermeyerek farklılık yarattı.

Nematodlar Gerçekten Dayanıklı

Çernobil solucanlarının radyasyona daha toleranslı olmadığını gösteren araştırmacılar, felaket bölgesinin artık güvenli olduğu anlamına gelmediğini belirtti. Tintori, “Bu daha çok nematodların gerçekten dirençli hayvanlar olduğu ve aşırı koşullara dayanabildiği anlamına geliyor” dedi.

Tintori, araştırmaların insanların DNA onarımını anlamak ve kanserojenlere maruz kalma riskini anlamak için kullanılabileceğini belirtti. Bulgular, kanser araştırmalarında kullanılarak insanların kendi risk faktörlerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.