Kurban eti nasıl dağıtılmalı? Kurban eti kimlere, ne kadar dağıtılır?
325 okunma

Kurban eti nasıl dağıtılmalı? Kurban eti kimlere, ne kadar dağıtılır?

ABONE OL
Temmuz 31, 2020 21:26
Kurban eti nasıl dağıtılmalı? Kurban eti kimlere, ne kadar dağıtılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurban kesimi sonrası ibadet görevini yerine getiren kişiler etin bir kısmını dağıtmakla yükümlü olarak biliniyor. Peki, eti dağıtacak olan kişiler kime ne kadar et verecek? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında yer alan detaylar…

KURBAN ETİ KİMLERE, NE KADAR DAĞITILIR?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe bölünüp, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).

KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMAN BİTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.