Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? Fatih Sondaj Gemisi özellikleri yerli mi?
  • Gündem Yönetim
  • Gündem
  • Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? Fatih Sondaj Gemisi özellikleri yerli mi?
297 okunma

Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? Fatih Sondaj Gemisi özellikleri yerli mi?

ABONE OL
Ağustos 21, 2020 22:48
Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? Fatih Sondaj Gemisi özellikleri yerli mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? soruları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme geldi. Peki ama Fatih Sondaj Gemisi nerede? Fatih Sondaj gemisi nereden alındı? Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna 1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Daha önce Tuna 1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz alanda tüm mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler yeni doğal gaz keşiflerine işaret ediyor. İnşallah devamı en kısa sürede gelecek. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik.” dedi. İşte Fatih Sondaj Gemisi nerede? sorularının yanıtları.

Fatih Sondaj Gemisi nerede?

Fatih Sondaj Gemisi Zonguldak açıklarında çalışmalarına devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Zonguldak’ta Fatih sondaj gemisinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı berat albayrak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile canlı bağlantı yaptı.

Bakan Albayrak konuşmasında Türkiye’de cari açık konusunun gündemden kalkacağını ve artık cari fazla ve döviz fazlası döneminin başlayacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, “Teknik çalışmalara göre burada bulmuş olduğumuz gaz çok kaliteli görünüyor. Bunlar ilerde bize maliyet açısından olumlu yansıyacak.” ifadesini kulandı. Dönmez bölgede 6 bin kilometrekarelik sismik çalışma daha yapılacağını belirtti.

Sondaj gemisi nereden alındı? 

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıktı.

Güney Kore’de 2011’de inşa edilerek denize indirilen Fatih, 6. nesil denilen üst düzey bir teknolojiye sahip.

“Upgrade” edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar.

Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip.

Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliği bulunan Fatih, bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.