Doğal gaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğal gazın büyük bölümü, Metan gazı adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan, propan, bütan gazlarıdır. Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz bulması vatandaşların doğal gaz hakkında araştırma yapmasına neden oldu. Peki ama doğal gaz nasıl oluşur?
Doğal gaz nasıl oluşur?
Doğal gazı tanımlarken bir petrol türevi olduğu da mutlaka bilinmelidir. Bu bilgi aslında petrol gibi doğal gazın da fosil kaynaklı bir yanıcı gaz karışımı olduğunu gösterir. Tıpkı petrol gibi doğal gaz da yer kabuğunun içindeki bir yanıcı gaz karışımı çeşitlerinden biridir.
Dünya üzerinde yenilenemez enerji kaynakları arasında yer alan doğal gazın oluşumu hakkında kısaca bilgilerse şu şekilde yer alır.
– Petrolün de en önemli bileşenlerinden olan hidrokarbon doğal gazı oluşturmaktadır. Dolayısıyla petrol rezervine sahip her bölge için doğal gaz enerji kaynağının söz konusu olduğu belirtilebilir.
– Hem kara hem de deniz canlıları(bitki ve hayvan) milyonlarca yıl fosil hale gelerek belirli halde kalıntılar halinde bulunur. Bu kalıntılarda biriken mineral yağ ise doğal gaza dönüşmektedir. Benzer döngü petrolde de yaşanmaktadır. Eskiden bir enerji kaynağı olarak görülmeyen fakat bugün evlerde ve endüstride önemli bir yere sahip doğal gaz, petrolden sonra belki de en önemli yenilenemez enerji kaynakları sınıfında yer almaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.