Basın bayramında geleceğin gazetecileri
386 okunma

Basın bayramında geleceğin gazetecileri

ABONE OL
Mart 13, 2023 13:43
Basın bayramında geleceğin gazetecileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiğdem Erdin Göktaş /cnnturk.com  Türkiye’de meslek liseleri başta olmak üzere;  vakıf, devlet ve özel üniversitelerde radyo televizyon, gazetecilik, basın yayın teknolojileri gibi bölümler oldukça fazla. Mezun olan öğrenciler hem işin mutfağını hem kamera önünü teorik olarak öğreniyor. Zorunlu tutulan stajlar sayesinde mesleğe adım atan öğrenciler saha ve teknik çalışmaları stajlarında gözlemleme ve deneyimleme şansını yakalıyor. Gazeteciler ve Basın Bayramı gününde, geleceğin basın çalışanları ile mesleğe dair konuştuk.

ÖĞRENCİLER NE DİYOR?

Gazetecilik ve radyo televizyon okuyan konuştuğumuz lise ile üniversite öğrencilerinin hepsi kendi istekleri ile bu bölümleri seçtiğini söylüyor. Radyo televizyon okuyan çoğu öğrenci işin hem teknik kısmını öğrenmek hem de kamera önünde olmak istiyor. Gazetecilik okuyan öğrenciler ise haber yazmayı, muhabir olmayı hedefliyor ve sahada olmaya daha çok istekli.

“KENDİMİ BU MESLEĞE AİT HİSSEDİYORUM”

Lisede gazetecilik, üniversitede radyo televizyon programcılığı okuyan Nazlı Özdemir mesleğe en hevesli öğrencilerden;

Okuduğum bölümü kendi isteğimle seçtim. Lisede de gazetecilik okudum. Staj yaparken işin içine girmiş oluyorsun ve o dönemde kendime ‘bu işe devam etmelisin’ dedim. Çünkü kendimi bu mesleğe ait hissediyorum. Çok hevesliyim. İyi bir gazeteci ve televizyoncu olmayı amaçlıyorum. Lisedeki gazetecilik bölümünde haber yazma, fotoğraf çekimi, basın hukuku dersleri varken; radyo ve televizyon bölümünde daha çok teknik bilgiler; kurgu, montaj, kamera kullanımı derslerinde yoğunlaşılıyor.

“HABERLER İLE YARDIMLARA VESİLE OLMAK GURUR VERİCİ”

Görsel ya da basılı yayınlarla yapılan haberlerin, başka hayatlara dokunması öğrenciler için mesleği en cazip hale getiren özelliklerden. Yardımlaşma duygusunun ön plana çıktığı haberlerin içinde olmak, gerek mesleki gerek kişisel anlamda genç medyacıların insan ilişkileri ve iletişimi açısından önem verdiği konulardan. İlk haber deneyimlerini daha çok yaşam haberleri ve imzaları ile yapan öğrenciler, ‘farklı yaşamlara dahil olmak ve yardım edebilmenin’ kendilerinin kişisel anlamda oldukça tatmin edici ve yapılan haberlerle yardımlara vesile olmanın gurur verici’ olduğunu söylüyor.

“İLETİŞİM BÖLÜMLERİ SORGULAYICI VE ELEŞTİREL EĞİTİM VERİYOR”

Son zamanlarda meslek liselerinin iş hayatındaki ve alanda uzmanlık  kazandırmasının anlaşılmasıyla önemi ve rağbeti arttı. İletişim meslek lisesinde okuyan öğrenciler, bu bölümün sorgulamayı ve eleştirmeyi öğrettiği düşüncesinde hemfikir.

Öğrencilerden Emircan Akar, “Gazetecilik bölümü tercihlerim arasındaydı ancak ilk hedefim değildi. Fakat bölümü okumaya başlayınca ne kadar şanslı olduğumu anladım. Oldukça fazla deneyim kazandırıyor, normal şartlarda ulaşamayacağım kişilerle tanışıp, konuşma fırsatı buldum. Medya sektörü çok geniş ve sürekli kendini geliştirmek zorundasın. Diplomasi haberleri yapmak istiyorum, bu nedenle üniversitede Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi okuyacağım. Çünkü medya sektöründe ne kadar çok bilgili ve konu ile uzmanlaşmış olursam o kadar çok başarılı olabileceğime inanıyorum.” İfadesini kullandı.

“GAZETECİLİK SON BULACAK BİR MESLEK DEĞİL”

Eğitim sisteminin zaman zaman klasik modelde kaldığını düşünen öğrenciler, internetin gücünü ve geleceğinin farkında. Yazılı ve görsel basının yanında dijital mecrada da haberciliğin sürdüğünü görebilenler, internetin gücünü yadsımıyor.

Gazetecilik öğrencisi Miray Seymenbaşı, “Spor muhabiri olmak istiyorum ve benim için oldukça hareketli bir meslek. Ancak medyanın teknolojiye diğer meslekler gibi yenik düşeceğine inanmıyorum. Gazetecilik son bulacak bir meslek değil” diyor.

‘HATA YAPARIM’ KORKUSU İLK SIRADA

Mesleğe yeni atılacak gençlerin korkuları çeşit çeşit olsa da, en fazla söylenen ‘hata yapıp, linç yemekten korkuyorum’ cümlesi. Sosyal medyanın son derece etkili olduğu dönemde, gazetecilerin haberlerinde yaptığı en küçük hata bile internette çığ gibi büyüyor ve kötü sonuçlara neden olabiliyor. Genç gazetecilerin isimlerinin sektörde ilerleyemeden yok olması tehlikesi bu sebeple korku kriterlerinin en başında geliyor.

“HEVESİMİZİ KIRMAYIN”

Meslek lisesi gazetecilik mezunu olan Nazlıcan Bayrakcı, staj dönemini geçirmiş ve muhabirlik hedeflemiş öğrencilerden; “Diksiyon dersleri aldım, haberlere gittim ve işimi severek yapıyorum, yapacağım.

Mesleğini sevmek ve aşkla çalışmak çok önemli. Ancak çoğu kişi ‘iş bulamazsın, para kazanamazsın’ diye heves kırmaya çalışıyor. Başarısız olabilirim belki ama deneyeceğim, stajlarda daha çok kendimize güvenip adapte oluyoruz.”

Medyayı tercih eden ve gerçekten bu işi yapmak için gönüllü olan, hevesli, eğitim alan öğrenciler oldukça fazla. Eleştirmeyi, soru sormayı, sorgulamayı öğrenen geleceğin basın çalışanları, her türlü zorluğa rağmen yapacakları haberler ile hayatlara dokunmayı ve gündem yaratmayı dört gözle bekliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.