Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad Şeybani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara’da bir araya geldi. İki bakan, ortak basın toplantısında Türkiye-Suriye ilişkileri, bölgesel güvenlik ve ekonomik iş birliği konularını ele aldı. Şeybani, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulması sürecinin önemine dikkat çekerek, ekonomik ve ticari anlaşmaların yeniden hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki finansal hareketlilik için önemli bir temel oluşturduğunu belirtti.
Şeybani, Türkiye-Suriye-Ürdün-Suudi Arabistan arasında planlanan demiryolu projesinin coğrafi, ekonomik ve diplomatik köprü görevi göreceğini ifade etti. Terörle mücadelenin ortaklığın temel taşı olduğunu vurgulayan Şeybani, Suriye’de devlet otoritesinin güçlendirilmesi ve hukuk dışı silahlı yapıların sona erdirilmesine yönelik adımlar atıldığını kaydetti. Bu mücadelenin bölge güvenliği için en büyük yatırım olduğunu ve terörden arındırılmış bir Suriye’nin Türkiye ile ortak sınırların korunması için en güçlü güvenlik duvarını oluşturacağını söyledi.
Bakan Şeybani, İsrail’in Suriye’nin güneyine yönelik saldırılarını kınadıklarını yineleyerek, bu saldırıların Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini belirtti. 1974 Çatışmasızlık Anlaşması’na dönülmesi ve İsrail’in 8 Aralık 2024 öncesindeki sınırlara çekilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası toplumu uluslararası hukuku uygulamaya davet etti. Bölgedeki gerilimin Suriye’yi de etkilediğini dile getiren Şeybani, ABD/İsrail-İran çatışmalarının bir an önce durması gerektiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]