SON GELİŞMELER
--:--:--
USD49,74EUR55,67ALTIN6.420,89Istanbul19° Bulutlu1:07ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Dünya

Sudan’da İHA saldırıları pazarlarda can kaybına neden oldu

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Sudan’da İHA saldırıları pazarlarda can kaybına neden oldu

Sudan’ın Abyei bölgesindeki Amiet Pazarı’na Pazartesi günü düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısında en az 153 kişi hayatını kaybetti. Pazar günü ise Batı Kordofan eyaletindeki El Dibab yakınlarında gerçekleşen benzer bir İHA saldırısı yaklaşık 80 kişinin yaşamına mal oldu. Toplamda en az 233 kişinin öldüğü bu saldırıların sorumluluğunu Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) birbirlerine yükledi. Birleşmiş Milletler (BM) ise saldırıların kaynağına dair henüz net bir açıklama yapmadı.

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre, en ağır saldırılardan biri Sudan ile Güney Sudan arasındaki ihtilaflı Abyei bölgesindeki Amiet Pazarı’nda gerçekleşti. Pazartesi günü düzenlenen İHA saldırısında en az 153 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, yangınların uzun süre devam ettiğini ve kayıp kişilere yönelik çalışmalar nedeniyle ölü sayısının artabileceğini belirtti.

Abyei yönetiminin geçici enformasyon bakanı Yohanna Akol Ngor, pazardaki yangınların sürdüğünü ve bazı cenazelerin ağır biçimde yandığını bildirdi. Saldırı, pazar alanındaki yakıt deposu çevresinde büyük bir yangına yol açtı. Diplomatik kaynaklar ve bir yardım çalışanı, hedef alınan noktanın RSF tarafından yakıt ikmali amacıyla kullanıldığını aktardı.

Güney Sudanlı yetkililer saldırıdan Sudan ordusunu sorumlu tuttu. Ancak Birleşmiş Milletler, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine dair açıklamasında herhangi bir tarafı işaret etmedi. Sudanlı bir askeri yetkili ise operasyonun, RSF’ye gönderildiği öne sürülen yakıt tankerlerini hedef aldığını savundu.

Yetkili, hayatını kaybedenlerin RSF mensupları ve yakıt kaçakçılığıyla bağlantılı kişiler olduğunu ileri sürdü. Bu iddialar, olay yerindeki sivil kayıplarla ilgili çelişkili bilgiler sunuyor.

Batı Kordofan’daki İkinci Saldırı Detayları

The Guardian’ın görgü tanıkları ve sağlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, pazar günü Batı Kordofan eyaletindeki El Dibab yakınlarında düzenlenen İHA saldırısında yaklaşık 80 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, pazar gününün ardından evlerine dönmek üzere ulaşım noktasında bekleyen kişilerin bulunduğu bölgede gerçekleşti.

Yerel kaynaklar, yaralıların çevredeki yerleşimlere taşındığını ve bazılarının hastaneye ulaştırıldıktan sonra yaşamını yitirdiğini aktardı. Bölgeyi kontrol eden RSF bağlantılı yönetim, saldırıdan Sudan ordusunu sorumlu tuttu. Olayın tüm ayrıntıları ve can kaybının bağımsız biçimde doğrulanması konusunda belirsizlikler devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’den Siviller İçin Uyarı

Birleşmiş Milletler, Abyei’deki Amiet Pazarı ve Todach çevresinde düzenlenen İHA saldırılarını kınadı. BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stéphane Dujarric, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillerin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını ve bazılarından haber alınamadığını belirtti.

BM’ye bağlı Abyei Geçici Güvenlik Gücü (UNISFA), bölgeye sağlık personeli, yangınla mücadele ekipleri ve acil müdahale unsurları sevk etti. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da Ameth Bek Hastanesi’ne getirilen yaralıların tedavi edildiğini, bazı hastaların ağır yanıklarla hastaneye kabul edildiğini açıkladı.

Güney Sudan yönetimi ise saldırı üzerine Sudan’ın büyükelçisini çağırarak diplomatik protestoda bulundu. Yönetim, sivillerin hayatını tehlikeye atan eylemlerin durdurulmasını talep etti.

Benzer Haberler

Tümü
Sudan’da İHA saldırıları pazarlarda can kaybına neden oldu
Sudan’da İHA saldırıları pazarlarda can kaybına neden oldu
ABD Lübnan’a Seyahat Uyarısını Yineledi
ABD Lübnan’a Seyahat Uyarısını Yineledi
Trump Petrol Kapasitesini Artırmak İçin Savunma Üretim Yasasını Devreye Aldı
Trump Petrol Kapasitesini Artırmak İçin Savunma Üretim Yasasını Devreye Aldı
Trump Ukrayna Savaşı İçin Anlaşma Vurgusu Yaptı Zelenskiy Putin Aynı Odada Olmalı Mı Sorusu Yanıtlandı
Trump Ukrayna Savaşı İçin Anlaşma Vurgusu Yaptı Zelenskiy Putin Aynı Odada Olmalı Mı Sorusu Yanıtlandı
İsrail Gazze’de Ateşkesi İhlal Etti 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
İsrail Gazze’de Ateşkesi İhlal Etti 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
BM Gazze’deki Filistinlilerin Ateşkese Rağmen Güvende Olmadığını Vurguladı
BM Gazze’deki Filistinlilerin Ateşkese Rağmen Güvende Olmadığını Vurguladı
Haberin Doğru Adresi
Gündem Yönetim

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları GÜNDEM YÖNETİM de saklıdır. Seobaz Haber Teması