Macaristan Başbakanı Peter Magyar, ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Paks Nükleer Santrali’nin, Orta Avrupa’yı etkisi altına alan kuraklık nedeniyle Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin rekor düzeyde düşmesi sonucu kapatılacağını duyurdu. Magyar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, santralin soğutma suyu ihtiyacını karşılayan Tuna Nehri’ndeki seviyenin düşmesiyle, iki reaktörden birinde üretimin durdurulduğunu belirtti.
Macaristan Başbakanı Peter Magyar, Paks Nükleer Santrali’nin soğutma suyu aldığı Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin kritik düzeyde düştüğünü açıkladı. Bu durumun, santralde faaliyette olan iki reaktör ünitesinden birinde üretimin durdurulmasına yol açtığını belirtti. Magyar, “Bu şekilde 2 bin megavat kapasiteli santralin üretimi 240 megavata geriledi” dedi. Nehirdeki su seviyesinin bir santimetre daha düşmesi halinde, çalışan son ünitenin de kapatılmasının kaçınılmaz olacağını ifade etti.
Peter Magyar, Paks Nükleer Santrali’nin muhtemelen bugün tamamen kapatılacağını ve bunun santralin 44 yıllık tarihinde ilk kez yaşanacağını vurguladı. Santralin devre dışı kalmasıyla ülkenin benzeri görülmemiş bir enerji kriziyle karşı karşıya kalacağını belirten Magyar, “Bizi en az beş kritik gün bekliyor” diye konuştu. Vatandaşlardan, özellikle 17.00-22.00 saatleri arasında elektrik tüketimini bilinçli bir şekilde azaltmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, ülke genelinde yüzlerce yerleşim yerinde su kullanımına kısıtlamalar getirildiği bilgisi de paylaşıldı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]