SON GELİŞMELER
--:--:--

Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilimle Haftaya Başladı Enflasyon Endişeleri Artıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilimle Haftaya Başladı Enflasyon Endişeleri Artıyor

Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerilim, küresel piyasalarda enflasyonun yeniden hızlanabileceği endişelerini artırdı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a yönelik saldırılarının sekizinci gününde askeri tesisleri hedef aldığını duyurdu. İran ise ABD’yi Darhovin Nükleer Enerji Santrali’ni hedef almakla suçlayarak saldırıyı kınadı.

Hürmüz Boğazı Ticaret Yolları ve Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

Bölgedeki tansiyonun yükselmesi, petrol sevkiyatının kritik güzergahlarından Hürmüz Boğazı’nda olası müdahale risklerini artırdı. Petrol taşıyan tankerlere yönelik haberler, küresel enerji arzına ilişkin endişeleri körükleyerek petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı 88,9 dolara ulaşarak son 12 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Çatışmaların genişleyerek bir kara harekatına dönüşebileceği endişeleri piyasalarda risk unsuru olarak kalmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile ateşkes sağlanamaması halinde gerilimin tırmanmasına hazırlıklı olunması yönünde mesajlar ilettiği iddiaları da jeopolitik risklerin artabileceği beklentisini güçlendirdi.

Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon endişelerini tetiklemesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarına yönelik beklentileri belirsizleştiriyor. Piyasa katılımcıları, Fed’in eylül ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüksek görüyor.

Fed yetkililerinin enflasyonla ilgili açıklamaları da yakından takip ediliyor. Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, yüksek enflasyonun daha büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtti. Analistler, bu hafta açıklanacak ABD sektörel Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin iş gücü piyasası ve tüketici talebi hakkında ipuçları vereceğini öngörüyor.

Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,55 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalarak 100,7’de işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisiyle haftaya düşüşle başlayarak 4 bin 10 dolardan işlem görüyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Günün Gündemi

Avrupa’da vadeli işlem piyasaları haftaya karışık bir seyirle başladı. İngiltere’de Başbakan Andy Burnham’ın ilk konuşması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları piyasaların yönünü belirleyecek.

ECB’nin bu toplantıda faizleri sabit tutması, eylül toplantısında ise faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Asya piyasalarında ise Çin ve Hong Kong borsaları alıcılı bir seyir izlerken, Güney Kore’de teknoloji hisselerindeki düşüşler dikkati çekiyor.

Çin’de geliştirilen yapay zeka dil modellerinin performansı, sektördeki yüksek değerlemelere ilişkin endişeleri artırıyor. Japonya piyasaları Denizcilik Günü nedeniyle kapalı kalırken, küresel işlem hacminin düşük seyretmesine neden oldu.

Çin’de kredi faiz oranları sabit bırakıldı. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Güney Kore’de Kospi endeksi düşüş gösterirken, Çin ve Hong Kong borsaları yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izledi. Dolar/TL kuru ise önceki kapanışına yakın bir seviyeden işlem görüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü sabit tuttu.

Analistler, yurt içinde TCMB piyasa katılımcıları anketi, yurt dışında ise ABD öncü endeksi gibi verilerin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde önemli destek ve direnç seviyeleri bulunuyor.

Benzer Haberler
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilimle Haftaya Başladı Enflasyon Endişeleri Artıyor
Küresel Piyasalar Jeopolitik Gerilimle Haftaya Başladı Enflasyon Endişeleri Artıyor
Türk Hava Sahasından Her 14 Saniyede Bir Uçak Geçti
Türk Hava Sahasından Her 14 Saniyede Bir Uçak Geçti
Hürmüz Boğazı Gerilimi Petrol Fiyatlarını Yükseltti
Hürmüz Boğazı Gerilimi Petrol Fiyatlarını Yükseltti
Türkiye, OECD Ülkeleri Arasında Turist Sayısını En Çok Artıran Dördüncü Ülke Oldu
Türkiye, OECD Ülkeleri Arasında Turist Sayısını En Çok Artıran Dördüncü Ülke Oldu
Türkiye İthalat Rejiminde Güncellemeler Yürürlüğe Girdi
Türkiye İthalat Rejiminde Güncellemeler Yürürlüğe Girdi
İstanbul Havalimanları 78 İlin Nüfusundan Fazla Yolcu Ağırladı
İstanbul Havalimanları 78 İlin Nüfusundan Fazla Yolcu Ağırladı
Haberin Doğru Adresi
Gündem Yönetim

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları GÜNDEM YÖNETİM de saklıdır. Seobaz Haber Teması