Hamas tarafından yapılan açıklamada, aşırı sağcı Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği baskın sert bir dille kınandı. Ben Gvir’in baskını “provokasyon ve tehlikeli bir tırmanış” olarak nitelendirilirken, aksa’nın Yahudileştirilme çabaları olarak değerlendirildi.
Hamas’ın açıklamasında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği’ne, Mescid-i Aksa’ya yönelik sistematik ihlallerin durdurulması için ciddi adımlar atma çağrısı yapıldı. Filistin halkı, İsrail’in topraklarına ve kutsallarına yönelik suçları ve ihlallerine izin vermeyeceği vurgulandı.
Ben-Gvir, İsrail’de yasaklanan Yahudi üstünlükçü terör örgütü Kah hareketinin bir üyesi olarak tanınıyor. Aşırı sağcı siyasetçi, Mescid-i Aksa’nın Yahudileştirilmesi ve burada İsrail’in egemenlik kurması gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştı. Ben-Gvir, Filistinlilere karşı saldırgan söylemleriyle tanınıyor ve tartışmalı bir figür olarak kabul ediliyor.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, Mescid-i Aksa’da ibadet etme hakları olduğunu savunurken, Filistin halkı İsrail’in buraya yönelik politikalarını sert bir şekilde eleştiriyor. Son yıllarda bölgedeki gerilimler artarken, Mescid-i Aksa’nın statüsü uluslararası alanda büyük önem taşıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]