Rapora göre, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başlamasıyla küresel büyüme beklentileri kademeli olarak iyileşirken, gelişmekte olan ülkelerde parasal sıkılığın devam etmesi nedeniyle ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizlik devam ediyor. Jeopolitik riskler, tahvil getirileri ve büyüme görünümüne ilişkin beklentiler, risk iştahını ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarını etkiliyor.
Rapora göre, Türkiye’de iç talepteki dengelenme devam ederken, yurt içi iktisadi faaliyet yavaşladı. İç talepteki bu dengelenme, dış ticaret açığının azalmasına, hizmetler dengesinde olumlu bir görünüme ve cari işlemler açığındaki iyileşmenin korunmasına yardımcı oldu. Ayrıca, uluslararası rezervleri destekleyen portföy yatırımları ve yurt dışından temin edilen finansmanın arttığı belirtildi.
Raporda, bireysel kredi büyümelerinin belirgin bir şekilde yavaşladığı ve bu büyümenin ağırlıklı olarak bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinden kaynaklandığı ifade edildi. Ayrıca, konut kredisi büyümelerinde bir canlanma olduğu ve bireysel kredilerin iç talepteki dengelenmeyi desteklemesi gerektiği vurgulandı.
Raporda, reel sektörün finansal kaldıraç oranının düşük seviyelerde korunduğu ve firmaların likidite tamponları biriktirmesinin önemli olduğu belirtildi. Ayrıca, reel sektörün YP krediye yönelimi artarken, YP kredi kullanan firmaların ihracat gelirlerinin YP borçlarını karşılama kapasitesine sahip olduğu aktarıldı.
Raporda, bankaların yurt dışından sağladığı fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği belirtildi. Bankaların uzun vadeli yurt dışı kaynaklı borçlanmalarının arttığı ve dış borç yenileme oranlarının yüzde 110 seviyesinin üzerinde seyrettiği ifade edildi. Bankaların faize duyarlı aktif ve pasifleri arasındaki vade uyumsuzluğunun yönetilebilir seviyede olduğu vurgulandı.
Bu rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki para politikası duruşu, ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizlikler, bireysel kredi büyümesi ve reel sektörün finansal durumunu detaylı bir şekilde ele almaktadır. Gelecek dönemde bu alanlarda yaşanabilecek gelişmeler yakından takip edilmelidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.