Eylül ayına girerken, Türkiye ekonomisi açısından önemli bir dönemeç başlıyor. 2 Eylül Pazartesi günü, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan-haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak. 2019 yılında yüzde 4,5 büyüyen ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7’lik bir büyüme kaydetmişti. Aynı gün içerisinde Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri de paylaşılacak.
3 Eylül Salı günü ise TÜİK, ağustos ayı enflasyon verilerini duyuracak. Ekonomistler, yıllık enflasyonun bir önceki aya göre düşerek yüzde 52,20 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor. Aynı günün akşamında ise temmuz ayına ilişkin iş gücü istatistikleri paylaşılacak. İşsizlik oranı haziranda bir önceki aya göre artarak yüzde 9,2 seviyesine yükselmişti.
Eylül ayının ilerleyen günlerinde, Merkez Bankası’nın temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri açıklanacak. Cari işlemler hesabının Haziran 2024’te 407 milyon dolar fazla vermesinin ardından bu veriler takip edilecek. Ağustos ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri, hizmet üretim endeksi, ücretli çalışan istatistikleri ve tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verileri de Eylül ayında duyurulacak.
Eylül ayı ayrıca Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasını belirleyecek olan Orta Vadeli Program (OVP) açıklamalarını bekliyor. Enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat ve cari açık gibi temel makro göstergelerin belirleneceği OVP’nin eylülün ilk haftasında yayımlanması bekleniyor. Ayrıca, 2025 yılı bütçe hazırlıkları da devam ediyor.
Bu yoğun veri takvimi içerisinde, Türkiye ekonomisi ve yatırımcılar için Eylül ayı oldukça kritik bir döneme denk geliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.