Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaptığı araştırmaların önemli sonuçlarını paylaştı.
Prof. Dr. Sözbilir, bölgede henüz kırılmamış faylar üzerine yoğunlaştıklarını ve Kahramanmaraş’ın içinden geçen Maraş Fay Zonu’nun dikkat çekici olduğunu belirtti. Maraş Fay Zonu’nun 6,8 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkat çeken Sözbilir, fayın aktivitesinin en yüksek olduğu kısmının yapılaşma açısından kapatılması gerektiğini vurguladı.
Malatya’da yaşanan deprem sonrası fay hatlarının durumuna da değinen Prof. Dr. Sözbilir, Malatya ve Bingöl çevresindeki kırılmamış fay parçalarının endişe verici olduğunu ifade etti. Özellikle kuzeyde Bingöl tarafında bulunan Yedisu Segmenti’nin deprem riski taşıdığını belirtti.
Ayrıca, Pazarcık’tan güneye doğru olan Ölüdeniz Fayı’nın da kırılmadığını ve bu durumun dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi. Sakçagöz, Yesemek, Hacıpaşa gibi fay parçalarının henüz kırılmadığını ve üzerlerinde detaylı çalışmaların yapıldığını belirtti.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in açıklamaları, bölgedeki fay hatlarının önemli bir risk oluşturduğunu ve bu bölgelerde ciddi deprem beklenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle, alınacak önlemlerin büyük bir hassasiyetle planlanması ve uygulanması gerekmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]