Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin Rus ticari gemilerine yönelik denetleme kararını sert sözlerle eleştirerek, AB kurallarına uymayan tüm gemilerin hedef alınacağını bildirdi. Lavrov, Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Kurumu’na verdiği röportajda, Brüksel’in Rusya’nın küresel pazarlardaki gelir imkanlarını sınırlamaya çalıştığını belirtti.
Lavrov, AB’nin kararıyla ‘gölge filo’ olarak adlandırılan gemilerin denetleneceğini, durdurulacağını ve yüklerine el konulup satılarak elde edilen gelirin Ukrayna’ya aktarılacağını söyledi. Bu durumun uluslararası hukukun üstünde bir karar olduğunu savunan Avrupalılar için tehlikeli bir yol olduğunu vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu duruma karşılık verileceği bilgisini paylaştığını aktaran Lavrov, soygunculuk ve korsanlığı resmi politika olarak ilan eden ülkelerin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösteren gemilerin hedef alınacağını ifade etti.
Lavrov ayrıca, ABD’nin Ukrayna’ya Rus sivil altyapılarına yönelik saldırılar konusunda istihbarat sağladığına dair iddiaları gündeme getirerek, ABD’ye bu konuda ilettikleri sorulara yanıt beklediklerini kaydetti. Batı’nın Kiev’e askeri destek sağladığını ve Rusya’nın bunu engellemek için sert adımlar attığını belirten Lavrov, bu desteğin ancak uzun vadeli, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm bulunduğunda durdurulması gerektiğini dile getirdi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in Ukrayna’ya askeri destek verilmesine ilişkin belge imzalaması hakkında da konuşan Lavrov, Vucic’in zor bir durumda olduğunu ve AB’nin kendisiyle alay ettiğini savundu. Mevcut Japonya yönetiminin de ABD ile birlikte ülkeyi askerileştirdiğini iddia etti.
Türkiye’nin Ukrayna krizinin çözümünde arabuluculuk rolünü yeniden üstlenmesi ihtimaline değinen Lavrov, Ankara’nın Rusya ile iyi ilişkileri sürdürme niyetinde olduğunu vurguladı. Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik projeler ve ortak noktalara işaret eden Lavrov, Türkiye’nin Karadeniz’in istikrarlı olmasından yana olduğunu belirtti. Türk meslektaşlarının, gemilerin saldırılara hedef olmaması konusunda anlaşmaya varılması gerektiğini söylediğini aktaran Lavrov, ancak bu durumu başlatanın Rusya olmadığını ifade etti.
Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının daha önce Türk yük gemilerine ve Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu altyapısına saldırılar düzenlediğini hatırlatan Lavrov, ABD’li enerji şirketlerinin gemilerinin de hedef alındığını söyledi. Bu çağrılara rağmen Zelenskiy yönetiminin saldırıları durdurma sözü vermediğini, ancak Rusya ile ilişkili olmayan gemilere yönelik saldırıların durdurulacağına dair söz verdiğini aktardı. Lavrov, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde NATO üyeliği ve AB ile ilişkiler bağlamında artçı etkilerin kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]